Šta treba da znate, pre nego što se odlučite da postanete frizer?

zašto biti frizer

Šta treba da znate, pre nego što se odlučite da postanete frizer?

Od malena volimo da se sređujemo. Inspirišu nas boje, crtanje, rukotvorine… Pokušavamo da sami sebi pravimo frizure, šminkamo se, biramo odevne kombinacije, pomažemo drugaricama oko kose. Pravimo pletenice, feniramo se, ekpretimentišemo sa drugaricama isprobavajući razne frizure i boje. Vremenom više vodimo računa o kosi, shvatamo da je za lepu i negovanu kosu potrebno mnogo više znanja i iskustva. Odlazeći kod frizera, dobijete želju da postanete frizeri, neko ko će ulepšavati druge, neko ko će uvek tu biti za druge. A da li ste se pitali šta treba da znate, pre nego što se odlučite da postanete frizer?

zašto biti frizer

1. Razmišljanje koju školu završiti i gde steći najbolje znanje?

U poslednjih desetak godina postalo je masovno otvaranje raznoraznih akademija za frizere, kurseva i slično. U raznim novinama su počeli da objavljuju tekstove koliko je to unosan posao i kako je idealno biti frizer. Svi su našli mogućnost da ”zarade” novac brzo i lako. Da li ste se pitali koliko njih stvarno vredi? Gde ćete steći najbolje veštine? Da li vredi dati toliko novca koliko košta neka od akademija? Nažalost na ova pitanja ćemo vam dati samo delom odgovore, da ovo ne bi otišlo u pogrešnom smeru. Smatramo da se na prste jedne ruke mogu nabrojati akademije koje mogu da vam ponude znanje koje možete primeniti u daljem u radu. Takođe smatramo da mnogo kurseva i akademija od samoproklamovanih stručnjaka ne vrede ni deseti deo novca koliko potražuju za pohađanje istih. Ključno je to da znate da vas ni jedna akademija, ni jedan stručnjak neće naučiti toliko da odmah nakon toga možete sebe nazvati profesionalcem. Potrebna je vaša želja i mnogo truda tokom pohađanja istih i nakon toga da bi postali dobri.

2. Morate se stalno usavršavati

Šta treba da znate pre nego što se odlučite da postanete frizer? Nemojte očekivati da će vam biti dovoljno obrazovanje za frizera koje ste stekli na redovnom školovanju, ili na nekoj od akademija. Potrebno je dosta prakse, odgledanih seminara, završenih dodatnih edukacija. Kao i tehnologija i razvoj u mnogim industrijama, tako se i frizerske veštine menjaju. Morate ih pratiti ako želite da budete vrhunski frizer. Ako se ne trudite oko gore napisanog, velika je verovatnoća da ćete izgubiti klijente.

3. Potrebno je biti zainteresovan za modu

Da biste preživeli u svakom biznisu potrebno je da ga volite. Poželjno je da svaki dan kada odlazite na posao, to radite iz ljubavi. Ta konstantna želja za radom će vam pomoći u svemu što čini posao frizera. Klijenti će dolaziti kod vas, gde god bili, upravo zbog toga što vide vašu ljubav prema profesiji. Morate biti konstantno u trendu sa napredkom frizerske profesije i mode uopšte.

Kada se pogledate u ogledalo, da li smatrate da imate smisla za modu? Da li je to stvarno industrija za vas?

4. Bićete na vašim nogama celog dana

U salonu lepote ili frizerskom salonu, nema vremena da se sedi po ceo dan. To nije kancelarijski posao, to je posao gde morate biti non stop na nogama. Pogotovo ako imate stalno posla. Stajaćete iz sata u sat, kako se budu smenjivali klijenti, bilo da dolaze samo na feniranje ili potpunu promenu kose.

Zato je savet da u slobodno vreme mimo posla, odvojite vreme za odmor, masirate, trenirate i dovedete u formu da bi izržali taj tempo.

5. Očekujte da ćete imati i nezadovoljne klijente

Kao i u drugim uslužnim delatnostima, dobijaćete kritike kako pozitivne tako i negativne. Moraćete da ostanete profesionalni i naučite kako da udovoljite klijentima, uradite ono što oni žele. Ne zaboravite vi ćete zarađivati od klijenata, zato vam je njihov sud najvažniji. Bez brige vremenom i naravno vašim trudom postajaćete sve iskusniji u tome.

6. Morate biti prijatni

Bezobzira kakvu ste noć imali, u kakvom ste životnom periodu, koliko ste već na nogama – morate imati uvek osmeh i biti na raspolaganju klijentima. Pored prijatnog raspoloženja potreban vam je i prijaten izgled. Morate biti čisti i mirišljivi, niko neće dozvoliti da mu o glavi i lepoti radi neko ko ne vodi računa o svojoj ličnoj higijeni.

Bez brige, ti koji čitaš ovo si verovatno svestan svega ovoga i biće ti time lakše. Verujemo u tebe!

7. Moraćete da vežbate

Kosu je teško obuzdati, pogotovo kada radite sa tuđom kosom. Potrebno će vam biti dosta praktične vežbe da bi znali da se snađete sa svakim novim klijentom. Vremenom kako budete osvajali klijente biće vam sve lakše. Praksa je najvažniji detalj da bi postali profesionalni frizer, Budite spremni na to.

8. Radićete prekovremeno

U većini salona radno vreme je dugo. Računajte da ćete raditi sigurno između 8-10 sati, 6 dana u nedelji. Ono što morate znati da ako niste završili klijenta, a radno vreme je prošlo morate ostati i prekovremeno. Nekada ćete morati dolaziti i pre radnog vremena, da bi klijente spremili za svadbu, neki specijalan događaj itd.

9. Dešavaće vam se povrede

Postoji dosta rizika u frizerskoj profesiji od povreda. Dešavaće vam se da se posečete, opečete, alergijske reakcije su takođe prisutne (na pojedine preparate ili nešto slično). Iz tih razloga morate biti jako spretni, da ne biste ugrozili vašu bezbednost ili slučajno klijenta. Zato vam je naš savet da svaki radni dan, započnete sa naspavanom noći.

10. Kreativnost će vam biti ugašena

Možda ćete želeti da sve svoje klijente sređujete po ugledu na svetske zvezda, ali nažalost u realnosti to nije moguće. Ljudi su jako konzervativni kada je kosa u pitanju, i ne dozvoljavaju tako često da im pravite drastične promene. Morate ih poštovati i slušati njihovu želju, jer ipak su oni ti koji vam plaćaju za uslugu i njihovo zadovoljstvo na licu je najbitnije. Naravno biće i onih klijenata koji će reći: ”radi mi šta god hoćeš”, ali i tu budite obazrivi da ne napravite neko ludilo.

Zato se morate truditi kako budete sve iskusniji da sami shodno klijentu predlažete realnije promene, koje će istaći vašu kreativnost.

Šta trebate da znate pre nego što se odlučite da postanete frizer

11. Faliće vam energije

Frizerski posao je mnogo fizički iscrpljujuć. Prati kosu, apliciranje boje, farbanje pramenova, sušenje kose, čak i brisanje podova kao svakodnevna aktivnost. Zato morate biti dovoljno fizički jaki i spremni da bi izdržali taj tempo.

Budite spremni da vežbate i da se dobro hranite koliko vam to posao bude dozvoljavao, da bi imali dovoljno energije.

12. Borićete se da pronađete posao

Kao početnik biće vam dosta teško da nađete pravog poslodavca. Moraćete da se dokažete među konkurencijom. Dosta frizera ima na tržištu, ali je jako malo onih koji stvarno vrede, zato će vam biti teško da budućem gazdi stavite do znanja da ste vi taj. Smislite čime ćete se odvojiti od drugih i budite uporni i istrajni, jer samo takvi postaju najbolji!

13. Moraćete godinama da radite da bi zaradili novac

Moraćete godinama da radite da bi zaradili pristojan novac. U početku će vam plata biti jako malo, smatraćete da vredite više. Ali imajte u vidu šta vi to možete da ponudite poslodavcu da bi vas on više platio. Trebate se truditi da steknete iskustvo ne bi li onda tražili bolju platu. Računajte da i taj vaš poslodavac, koji je frizer sa iskustvom je nekada radio za malu platu. Najbolji način da dobro zaradite je da napravite svoj salon, sa svojim timom. Ali ne zaboraviti koliko je iskustva potrebno da biste dotle došli. Neka u vašem sticanju iskustva to i bude krajnji cilj.

14. Moraćete da razgovarate sa svojim klijentima

Vaše konverzacijske veštine ćete morati da unapredite, to je dosta teže nego što zvuči. Neki će reći da ste i psihijatar – smeh. Klijenti vole da pričaju o svojim problemima, moraćete dobro da ih slušate i da učestvujete u razgovoru. Klimanje glavom i konstantno odobravanje, nije pametna ideja. Ti trenuci koje klijenti odvoje ne bi li se sredili, su trenuci kada žele da se potpuno opuste i oraspolože. Zato vaša konverzacija sa njima treba biti dobra.

Zaključak – Šta treba da znate pre nego što se odlučite da postanete frizer

Nadamo se da smo vam dosta pomogli u odabiru vašeg budućeg zanimanja. Sada je pravi trenutak ako ste završili osnovnu školu da pre nego što se odlučite da li je to vaše buduće zanimanje procitate ovaj tekst – šta treba da znate, pre nego što se odlučite da postanete frizer? Ako ipak želite da se prekvalifikujete iz neke druge branše, opet razmislite dobro šta je činiti. Mi bismo voleli da smo vam pomogli, i da ćete pored svih ovih možda otežavajućih razloga ipak odabrati ovo prelepo zanimanje. Mi smo vam na raspolaganju uvek za sva pitanja vezano za frizersku delatnost. Uskoro ćete moći da pohađate i naše kurseve i akademiju u okviru projekta Invest in your hair! Puno sreće, želi vam Beauty studio Refresh tim!

Copyright © BeautystudioRefresh 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *