Balayage pramenovi – tehnika

balayage tehnika

Kad su tehnike farbanja kose u pitanju, ne postoji nešto više puta pomenutu kao što su Balayage pramenovi. U poslednjih nekoliko godina smo dobili neograničeno zahteva za balayage tehniku, te smo odlučili da posvetimo jedan tekst na blogu upravo tom tipu pramenova. Počnimo.

Balayage – kroz istoriju

Vratimo se malo kroz vreme, istorija se ponavlja. Francuska. Pariz. Sedamdesete godine i ekskluzivni salon lepote “Carita” – dobrodošli u mesto gde je nastao jedan od najpopularnijih beauty trendova koji obožavaju dame širom sveta – balayage. Podjednako ga vole kako koloristi tako i klijenti. Jednom kada otkrijete njegov svet zaljubićete se zauvek!

Cilj ove tehnike je efekat suncem okupane kose uz ideju da se postigne što prirodniji izgled. Sam naziv potiče od francuskog glagola reči Balayer što znači – zamahnuti, a upravo su ti pokreti koji se koriste za bojenje pramenova. U ovom slučaju misli se na nanošenje boje slobodnim stilom. Prelaz između pramenova odaje utisak prirodnosti, a kosa izgleda kao da je slikana i negovana zracima sunca. Savršeno pristaje kako ravnoj tako i lokanstoj kosi. Pri korenu kose boja se nanosi u veoma tankom sloju, a na vrhovima u gustom, što za rezultat daje široke pramenove koji izgledaju kao da su posvetlili prirodnim putem.

1974. godine “The New York Times” magazin objavio je tekst o kolorizaciji kose, kako onoj koja u potpunosti može da promeni izgled tako i o onoj minimalističkoj koja može da ga osveži. Sedamdesetih godina u Njujorku dame su često drastično menjale boju boje. Brinete su neretko prelazile u plavuše ili crvenokose, što je posebno zaitrigiralo Rose Reti, eksperta kolorizacije. Rose je nebrojeni broj puta bila pred izazovom da objasni klijentima sa tamnijom kosom da prelazak u potpuno plavu i nije tako dobra ideja. Kao odgovor dobila je uvek isti odgovor “Ali muškarci i dalje više vole plavuše”. Kao prateća fotografija uz ovaj tekst prestižni “The New York Times” objavio je i fotografiju žene koja sedi u salonu lepote sa kosom prepunom pamučnih tupfera – na ovaj način prilikom kolorizacije kose tupferima su se odvajale vlasi koje nisu bile farbane. Malo po malo kolorizacija je ušla u srce svih. ( Možda ste videli po društvenim mrežama danas, da se mnogi ”tripuju” i slikaju isti proces rada. Sada vam je jasno od kad on potiče i da nije reč ni o kakvoj novoj tehnici.)

Osamdesetih godina nastale su različite tehnike posvetljivanja kose, a početkom devedesetih balayage privukao je u potpunosti pažnju poznatih ličnosti i do dana danas ostao jedan od omiljenih hair trendova.

Poznate dame koje obožavaju ovaj trend i čije slike se najčešće prikazuju sa ovom tehnikom su: Jennifer Aniston, Lauren Conrad, Gisele Bundchen, Heidi Klum, Jennifer Lopez, Julia Roberts, Sarah Jessica Parker…

Važno je napomenuti da balayage definitivno nije samo za plavuše. Brinete, crvenokose, čak i dame sa jako crnom kosom, svi mogu probati ovaj trend. Rezultati će biti suptilni, ali će dati kosi svežinu. Npr. jarkoj brineti savršeno će stajati nekoliko fantastičnih nijansi karamele ili cimeta. Zvuči kao dobra ideja, zar ne?
U našem salonu Beauty studio Refresh, možete dobiti vrhusnku uslugu ovakve kolorizacije, najbolji stilski savet i rezultat koji će vas oduševiti i po kome ćete biti prepoznatljivi. Zato sledeći put kada mislite o balayage nek vam prvi na umu bude majstor balayage tehnike Ivana Blagojević.

savršeni balayage
izvor: beautystudiorefresh

Šta je Balayage?

Čim je stupila na beauty scenu, balayage (balejaž) tehnika izvlačenja svetlijih pramenova je najavljena u svim beauty magazinima i na svim beauty portalima kao tehnika koja je potpuno zasenila do tada neprevaziđeni Ombre! Napomenimo još jednom, balejaž pramenovi se izdvajaju od svih drugih nijansiranja tako što izgledaju u potpunosti prirodno, kao kada mala deca odu leti na more, pa se vrate sa istog sa samo prosvetljenim površinskim delom kose.
Kosa je posvetljena uglavnom u površinskim delovima, prelaz sa izrastka na svetlije pramenove je diskretan i gotovo neprimetan tako da sve dodatno izgleda prirodnije. Povratak balayage tehnike na velika vrata modnih trendova i iznova osvojila modnu industriju 2015. godine, a njena popularnost ne pada ni danas.

balayage na smeđoj kosi
izvor: beautystudiorefresh

Balayage kosa je još jedna vrsta prosvetljivanja kose, kao npr. Ombre. Ali je glavna razlika između balayage pramenova i ombre pramenova u tome što Balayage pramenovi izgledaju potpuno prirodno, kao kosa prosvetljena na suncu. Sa druge strane, Ombre tehnika je lako prepoznatljiva i očigledna, jer se razlika između korena kose i njenog vrha vide, naročito kada se radi o potpuno drugačijim nijansama boje.

Pri korenu, u slučaju Balejaž kose, pramenovi se svetle u tanjem sloju i površini, pa se postepeno stavlja u sve gušćem i debljem sloju, što na kraju rezultira u širokim, prosvetljenim pramenovima, koji naročito dobro idu uz stepenastu loknastu frizuru.

Osnovna prednost Balejaž frizure je njen prirodan izgled. Većina ostalih tehnika senčenja kose ima jasno izraženu liniju, po kojoj i golim okom možete bez problema razaznati prefarban od prirodnog dela kose, dok su Balejaž pramenovi u potpunosti nepravilni i ’’neplanirani’’, čime se i postiže efekat prirodnog izgleda.

Sama nega kose takođe ne predstavlja nikakav problem. Balejaž pramenovi ne zahtevaju nikakvu posebnu negu niti iziskuje dodatan novac. Kosa se u ovom slučaju tretira kao svaka druga obojena kosa, u zavisnosti od navike i tipa kose. Na primer, postoje i žene koje, nakon farbanja kose, istu tretiraju običnim šamponima, dok se neke ipak okreću specijalnim šamponima za obojenu kosu, koji sadrže više vitamina, te dodatno neguju kosu, ali i održavaju boju.

balayage pramenovi
izvor: beautystudiorefresh

Prednosti Balayage tehnike?

Napomenimo još jednom, osnovna prednost ove tehnike je potpuno prirodan izgled. Lak je za održavanje, kako raste kosa i dalje izgleda predivno, sa suptilnim prelazom između izrastka i obojene kose – nema očigledne linije kao kod ombre tehnike. Kada je nega u pitanju ista je kao i kod svake obojene kose  – koristite šampon za farbanu kosu, obavezno maske što češće i pakovanja s vremena na vreme – jer samo zdrava kosa izgleda lepo!

Nijansa se može korigovati – od potpuno prirodnog izgleda do nešto jačeg efekta – razlika pravi samo količina i intenzitet farbe koja se nanosi. Ono što je možda najbolja stvar kod balayage tehnike je što možete vašu boju kose menjati prelivima svaki put.

Pročitajte takođe i tekst Halo najnoviji trend pramenova .

Pristaje svakoj boji kose, svakoj dužini i teksturi. Idealno je za tamnokose dame koje žele da isprobaju nešto svetliju nijansu. Posebno popularna jeste kombinacija braon i nijanse meda – ,,bronde” (bruinette + blonde).

balayage nijansiranje kose
izvor: beautystudiorefresh

Cena Balayage nijansiranja frizure varira od frizerskog salona, materijala i samog majstora. Ipak, uglavnom ide u okviru od minimum 4000 za kratku kosu, dok u većini salona za balayage pramenove možete izdvojiti i do 8000 dinara (kada je reč samo o balayage tehnici, bez dodatnih tretmana). Naravno cena varira od ozbiljnosti salona i samog majstora koji radi isti. Takođe kad su cene balayage u pitanju treba obratiti pažnju i da li u okviru tretmana imate i dodatnu negu kose, šišanje (koje je u većini slučajeva i preporučeno zbog stilizovanja) i feniranje ili neki dodatni tretman.

Sam balejaž se kreće u ceni koju smo gore naveli, pa, ukoliko se odlučite da u tretman dodate i neko od gore pomenutih stilizovanja, naknadno ih uključite u cenu pre zakazivanja tretmana. Naravno, s obzirom da cena zavisi od samog salona, najpre se raspitajte kod svog ličnog frizera kolika je sveukupna cena za zadati tretman. Ne nasedajte na akcije gde se navodi samo cena balayage, a ne celog kompleta.

Trebalo bi da ste čitajući ovaj tekst rešili nedoumicu oko ove tehnike nijansiranja kose, da ste i vi zavoleli balayage. Sada vam preostaje samo da izaberete pravog frizera gde ćete dobiti najbolji balayage efekat. Do tada možete videti na instagram profilu neke od radova ili pogledati tekst 10 savršenih pramenova. Pozovite Beauty studio Refresh i budite refreshovani uz najbolji balayage.


Copyright © BeautystudioRefresh 2018

Comments

  1. Pingback: Halo najnoviji trend pramenova - Beauty Studio Refresh blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *