HIDRATACIJA KOSE

hidratacija-kose

Kad god se priča o masnoj, suvoj, normalnoj, tankoj ili gustoj kosi, skoro svaki put se pomene čuvena reč hidratacija kose. Da li stvarno znate šta znači hidratacija kose i koliko je važna? Upravo zbog toga smo rešili da napišemo tekst na temu hidratacije kose.

Šta je hidratacija kose?

Hidratacija kose je svakako put ka kvalitetnoj, zdravoj i lepoj kosi. Svima se nekad desi da kosa počne da izgleda suvo sama od sebe. Ako vaša kosa nema sjaj i ne liči ni na šta, ma koliko se trudili da je sredite. Još je gore ako pokušate da je stilizujete toplim aparatima poput pegle ili figara, jer tek tad se vidi koliko je stvarno suva. Narodski rečeno, ispucala kosa. 🙂

Hidratacija u bukvalnom prevodu bi značilo – dodati vodu. Zato su mnogi u pogrešnom ubeđenju da ukoliko piju dosta vode, je sve što je potrebno da bi njihova kosa bila hidrirana. Piti vodu, definitivno znači da hidrirate svoje telo iznutra, ali nekada je potrebno poraditi i na promeni drugih navikama.

via GIPHY

Kako prepoznati dehidriranu kosu?

Pre nego što krenemo sa promenom navike i samim načinima kako hidrirati kosu, važno je da prepoznamo kakva izgleda dehidrirana kosa i šta je dovelo do toga da postane takva.

Dehidrirana kosa je uglavnom suva i oštećena. Kosa definitivno ne može da postane dehidrirana preko noći, već su dugotrajne loše navike dovele do toga. Ona vapi za potpunom promenom vaših životnih navika. Loše životne navike kao i stres su gotovo uvek razlog loše kose i lica.

Kosa može da postane dehidrirana zbog raznih razloga, a najčešće je kao što smo već spomenuli u pogrešnim ili nezdravim svakodnevnim navikama.

Dosadašnja lepa i zdrava kosa vrlo lako može postati ispucala i suva, ako je vaša ishrana nezdrava. Skoro svima je već postalo jasno da je potrebno da se hranite zdravo, bilo da je u pitanju višak težine, loš izgled lica, noktiju, ili kose. Ako ne unosite dovoljno vitamina i minerala, to će se uvek prvo reflektovati na izgled vaše kože ili kose.

Jasno vam je da je voda je izuzetno važna za hidrataciju celog organizma, i naranvo kose. Trudite se da pijete vodu! Bar dva litra dnevno, ne bi li organizam u celosti bio hidriran. Takođe, boravak u prostorijama gde je vazduh suv, dodatno će uticati na to da vaša kosa ne izgleda baš najbolje.

Često stilizovanje kose, farbanje agresivnim farbama na manje od mesec dana, neadekvatan blanš, korišćenje preparata koji u sebi sadrže mnogo hemije. Naravno, može se desiti da vi sve radite kako treba i da nigde ne grešite. Možda trenutno pijete tablete, imate neki veći zdravstveni problem ili hormonske promene. Tada nažalost morate rešiti problem sa zdravljem pa će se tek onda kosa vratiti u normalno stanje.

Dehidrirana kosa ne izgleda lepo i svakako ćete pod prstima primetiti da joj nešto nedostaje.

via GIPHY

Od čega se kosa sastoji i zašto je važna hidratacija kose

Ako do sada niste znali, glavni sastojak dlake je protein koji se zove keratin. Njegova uloga je da zaštiti epitelne ćelije koje se oštećuju putem stresa ili raznoraznih spoljašnjih faktora. Farbanje kose, feniranje, peglanje i ostali faktori uništavaju spoljni zaštitni omotač vlasi i lome proteinske lance ukoliko se rade na pogrešan način. Na taj način izbacuju molekule vode koji su vezani za njih, te kosa vremenom postaje dehidrirana.

Kosa iznad skalpa je mrtva i ne može se obnoviti, pa će proizvodi koje koristite poboljšati izgled i stanje kose. Ali većina rezultata će biti privremena, ako ne pristupite ozbiljno problemu.

Voda koja je potrebna vašoj kosi se nalazi pre svega u vazduhu. Vlažnost vazduha ovde može imati bitnu ulogu. Ako živite na prostorima gde je vlažnost vazduha niska, vaša kosa će biti sklonija isušivanju.

Kako hidrirati kosu?

Postoje načini da se poboljša hidratacija pomoću sredstava za održavanje vlažnosti, koja pospešuju prodiranje vode u dlaku. Humektant je hemijska supstanca koja pomaže da se sačuva vlaga u kosi. Ona se koristi u prizvodima koji sadrže glicerin ili propilen glikol kao i različiti voskovi i ulja.

Dobro sredstvo za hidrataciju je na bazi vode i sadrži kombinaciju prirodnih sastojaka, masti i ulja. Izbegavajte proizvode koje u sebi sadrže alkohole, veštačke mirise i konzervanse.

Hidratacija kovrdžave kose

Ako je vaša kosa kovrdžava, za vas je potreban drugačiji pristup i savet je koristiti preparate tipski pravljenje baš za vašu kosu. Ne očajavajte, možete biti ponosni što imate kovrdžavu kosu, jer je mali deo populacije ima. Ona jeste zahtevna i teška za negovanje, ali je predivna.

Redovnim šišanjem i pravilnom negom, uživaćete u lepoj i zdravoj kosi. Vi ne morate da brinete o feniranju, o pegli za kosu ili o figaru. Ako ipak imate konstantnu želju da je ispravljate, budite svesni da je ona deo vas i da je to jedan jedinstveni ukras na vašoj glavi. Ako vaša kosa izgleda kao nepravilan žbun koji ne možete da dovede u red, onda vam je potrebna nega koja će je oživeti!

Za kovrdžavu kosu nije dobro da preterujete sa pranjem. Pranjem postaje sve bujnija, a kovrdže nisu jasne i definisane. Kokosovo ulje za kosu će i u ovom slučaju biti fantastično! Možete da napravite pakovanje od ovog ulja i videćete kako će kosa postati urednija i kovrdže će biti na svom mestu!

Odabir šampona je jako važan kada je nega kovrdžave kose u pitanju. Šamponi koji u sebi sadrže sulfate mogu da skinu prirodna ulja koja telo proizvodi i da nam isuše kosu. Oštre i suve kovrdže niko ne voli. Trudite se da ispirate kosu što hladnijom vodom. Morate da pripazite i koje preparate za kosu koristite. Takođe je potrebno da se koriste dodatni proizvodi baš za vaš tip kose, u vidu krema ili voskova za stilizovanje, ali obratite pažnju da li oni u sebi imaju neke sastojke koje utiču na isušivanje.

Prirodna hidratacija za kosu

Prirodno sredstvo za hidrataciju kose je svakako kokosovo ulje, koje ima mogućnost da duboko prodre u dlaku, a visok sadržaj lipida će kosi dati neverovatan sjaj. O kokosovom i čičkovom ulju za kosu možete pročitati na sledećem našem blogu.

Pročitajte tekst Kokosovo ulje za kosu i Čičkovo ulje za kosu

Za koji god proizvod za hidrataciju da se odlučite, neophodno je da ga nanesete na mokru ili vlažnu kosu, da ne bi napravili kontraefekat tj sprečili prodor vode u dlaku.

Ukoliko vas zanima još nešto vezano za hidrataciju kose, možete nam ostaviti pitanje u komentaru.

Comments

  1. Pingback: Kokosovo ulje za kosu - Beauty Studio Refresh blog

  2. Pingback: Kako Oporaviti Oštećenu Kosu? - savet frizera - Beauty studio Refresh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *