HIDRATACIJA KOSE

hidratacija-kose

Uvek kada se priča o masnoj, suvoj, normalnoj, tankoj ili gustoj kosi, svaki put se pominje čuvena reč hidratacija kose. Da li zapravo znate šta znači hidratacija kose i koliko je važna? Rešili smo da napišemo tekst i na temu hidratacije kose.

Šta je hidratacija kose?

Hidratacija kose je put ka kvalitetnoj, zdravoj i lepoj kosi. Svima se ponekad desi da se kosa počne sušiti sama od sebe. Opuštena kosa nema sjaj i ne liči ni na šta, ma koliko se trudili da je sredite. Još je gore ako pokušate da je stilizujete toplim aparatima poput pegle ili figara, jer tek tad se vidi koliko je suva. Narodski rečeno, ispucala kosa. 🙂

Hidrirati u bukvalnom prevodu znači – dodati vodu. Zato mnogi pogrešno veruju da, ukoliko piju puno vode, da je to sve što je potrebno i da će i njihova kosa biti hidrirana. Piti vodu, znači hidrirati telo iznutra, ali potrebno je poraditi i na drugim navikama.

via GIPHY

Kako prepoznati dehidriranu kosu?

Pre nego što počnemo sa samim procesom i načinima kako hidrirati kosu, važno je da znamo kakva je dehidrirana kosa i zašto je postala takva.

Dehidrirana kosa je baš suva i oštećena. Kosa ne može da postane dehidrirana preko noći i ona vapi za potpunom promenom vaših životnih navika. Zbog sličnih razloga i naše lice može da bude dehidrirano.

Kosa može da se suši zbog raznih stvari, a većina razloga leži u našim pogrešnim ili nezdravim navikama.

Lepa kosa se može „pokvariti“ ako je vaša ishrana nezdrava. Znate već, treba jesti zdravo, i zbog telesne težine, i zbog lica, noktiju, kose. Ako ne unosite dovoljno vitamina i minerala, to će se ocrtati na koži ili na kosi.

Voda je izuzetno važna za hidrataciju celog organizma, pa i za kosu. Pijte vodu! Bar dve litre dnevno, ne bi li organizam u celosti bio hidriran. Takođe, boravak u prostorijama gde je vazduh suv, dodatno će uticati na to da vaša kosa ne izgleda baš najbolje.

Često stilizovanje kose, farbanje na manje od mesec dana, blanš, korišćenje preparata koji u sebi sadrže mnogo hemije. Naravno, može se desiti da vi nigde ne grešite, možda su krive tablete koje pijete, bolest od koje trenutno bolujete ili hormonske promene.

Dehidrirana kosa ne izgleda lepo i svakako ćete pod prstima primetiti da joj nešto nedostaje.

via GIPHY

Od čega se kosa sastoji i zašto je važna hidratacija kose

Glavni sastojak dlake je protein koji se zove keratin. On služi da zaštiti epitelne ćelije koje se oštećuju putem stresa ili spoljašnjih faktora. Farbanje kose, feniranje, peglanje i ostali faktori uništavaju spoljni zaštitni omotač vlasi i lome proteinske lance. Na taj način izbacuju molekule vode koji su vezani za njih.

Kosa iznad skalpa je mrtva i ne može da se obnovi, pa će proizvodi koje koristite poboljšati izgled i stanje kose, ali većina rezultata će biti privremena.

Voda koja je potrebna vašoj kosi se nalazi pre svega u vazduhu. Znači, vlažnost vazduha ovde ima glavu ulogu. Ako živite negde gde je ona niska, vaša kosa će biti sklonija isušivanju.

Kako hidrirati kosu?

Postoje načini da se poboljša hidratacija pomoću sredstava za održavanje vlažnosti, koja pospešuju prodiranje vode u dlaku. Humektant je hemijska supstanca koja pomaže da se sačuva vlaga u kosi. Ona se koristi u prizvodima koji sadrže glicerin ili propilen glikol kao i različiti voskovi i ulja.

Dobro sredstvo za hidrataciju je na bazi vode i sadrži kombinaciju prirodnih sastojaka, masti i ulja. Izbegavajte proizvode koje u sebi imaju alkohole, veštačke mirise i konzervanse.

Hidratacija kovrdžave kose

Ako imate kovrdžavu kosu, za vas je potreban drugačiji pristup i savet je koristiti preparate tipski pravljenje baš za vašu kosu. Ne očajavajte, možete biti ponosni što imate kovrdžavu kosu, jer je mali deo populacije ima. Ona jeste zahtevna i teška za negovanje, ali je predivna.

Redovnim šišanjem i pravilnom negom, uživaćete u lepoj i zdravoj kosi. Vi ne morate da brinete o feniranju, o pegli za kosu ili o figaru. Ako ipak imate konstantnu želju da je ispravljate, budite svesni da je ona deo vas i da je to jedan jedinstveni ukras na vašoj glavi. Ako vaša kosa izgleda kao nepravilan žbun koji ne možete da dovede u red, onda vam je potrebna nega koja će je oživeti!

Za kovrdžavu kosu nije dobro da preterujete sa pranjem. Pranjem postaje sve bujnija, a kovrdže nisu jasne i definisane. Kokosovo ulje za kosu će i u ovom slučaju biti fantastično! Možete da napravite pakovanje od ovog ulja i videćete kako će kosa postati urednija i kovrdže će biti na svom mestu!

Odabir šampona je jako važan kada je nega kovrdžave kose u pitanju. Šamponi koji u sebi sadrže sulfate mogu da skinu prirodna ulja koja telo proizvodi i da nam isuše kosu. Oštre i suve kovrdže niko ne voli. Trudite se da ispirate kosu što hladnijom vodom. Morate da pripazite i koje preparate za kosu koristite. Takođe je potrebno da se koriste dodatni proizvodi baš za vaš tip kose, u vidu krema ili voskova za stilizovanje, ali obratite pažnju da li oni u sebi imaju neke sastojke koje utiču na isušivanje.

Prirodna hidratacija za kosu

Prirodno sredstvo za hidrataciju kose je svakako kokosovo ulje, koje ima mogućnost da duboko prodre u dlaku, a visok sadržaj lipida će kosi dati neverovatan sjaj. O kokosovom i čičkovom ulju za kosu možete pročitati na sledećem našem blogu.

Pročitajte tekst Kokosovo ulje za kosu i Čičkovo ulje za kosu

Za koji god proizvod za hidrataciju da se odlučite, neophodno je da ga nanesete na mokru ili vlažnu kosu, da ne bi napravili kontraefekat tj sprečili prodor vode u dlaku.

Ukoliko vas zanima još nešto vezano za hidrataciju kose, možete nam ostaviti pitanje u komentaru.

Please follow and like us:
error

Comments

  1. Pingback: Kokosovo ulje za kosu - Beauty Studio Refresh blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *