Intervju: Ivana Blagojević frizer – Tema: Farbanje kose

Intervju: Ivana Blagojević frizer – Tema: Farbanje kose

Poštovane čitateljke, želeli smo da odradimo jednu od tema vezanu za farbanje kose. Da li je farba štetna za kosu, gde grešimo u njenom nanošenju, da li je tačno pravilo “najskuplje-najbolje” i zašto je pameteno kosu prepustiti frizerima, za ovaj tekst bloga odgovore na pitanja Vam daje profesionalni frizer sa više od 15 godina iskustva Ivana Blagojević, vlasnik “Beauty studio Refresh” i edukator brenda AlfaParf Milano i osnivač projekta Invest in your Hair.

Farbanje kose nije samo nanošenje boje na kosu, gde najčešće pravimo greške?

Ivana Blagojević: Samo farbanje kose nije toliko jednostavno, kao što se smatra. Daleko bilo da mi je želja da od toga pravim neku nauku, ali je činjenica da svi smatraju farbanjem kose: ”uzmeš boju, pomešaš sa hidrogenom i namažeš”. Niz grešaka je prisutno kod farbanja kose. Prva greška jeste da većina ne čita uputstvo za upotrebu same farbe tj. proizvođača iste. Takođe manjak informisanosti dovodi do zablude koji broj tj. oznaka na farbi predstavlja koji ton i koji pigmenti preovladaju u istom. Druga  je da ne mogu sami da procene koliko je farbi potrebno da stoji na glavi, jer je užasno važno o kom tipu kose je reč, da li je kosa jaka, slaba, koji pigment je najprisutniji u kosi. Od svega toga zavisi ishod boje. Danas na tržištu su prisutni mnogi proizvođači farbi za kosu, uglavnom su u slobodnoj prodaji dostupne boje za “kućnu” upotrebu, koje su najčešće lošeg kvaliteta, slabe pigmentacije te nisu boje kojim se mogu dobiti i prave preformanse. Pa se često desi da dobijena nijansa ne bude ista kao na slici. Treća greška je koji hidrogen se koristi, koliko se on dozira i kakve četkice se koriste za razmazivanje boje po kosi.

Žene se većinom farbaju kod kuće, vođene mišlju da je to izvodljivo, međutim u nekim slučajevima je neophodna pomoć frizera.

Ivana Blagojević: Farbanje kose je hemijska reakcija i može naneti štetu dlaci, njenom korenu i temunu glave, a tu je prednost frizera. Profesionalni frizeri koriste post kolor šampone i post kolor balzame koji neutrališu kiselinu i vraćaju kosi prirodnu pH vrednost na nivo od 5.5 što je neki standard. Takođe danas s obzirom da su profesionalne farbe za kosu napredovale, pretpostavljamo da frizeri koriste i neke bolje proizvođače koji proizvode farbe koje su manje kisele i koje u sebi sadrže neku negu ili nemaju amonijak(ili ga poseduju minimalno) i druge štetne sastojke. Žene su sklone da kod kuće same prave nijanse mešanjem dve ili više boja, ali ne smemo zaboraviti da farbanje kose nije isto što i farbanje na času likovnog. Farbanje kod kuće donosi i one prateće probleme kada se ofarbaju ruke, čelo, vrat. Zbog ovoga i postoji razlika između farbi koje možete kupiti u slobodnoj prodaji i farbi za profesionalnu upotrebu koja se koristi kod frizera. Tu bih želela takođe da se ogradim, jer ne možemo garantovati da svi frizeri koriste baš profesionalne boje za kosu. Ali vam je opet sigurnije da farbanje obavljate u salonu, a ne same kod kuće. Trudite se da to budu saloni gde ste se dobro raspitali o njihovoj stručnosti, ili pak dobili preporuku od nekog koga smatrate upućenijim.

Koja je preporukama ženama sa prirodnom tamnom bojom kose koje se farbaju u plavo, i ženama sede kose, kako da se bore sa izrastkom?

Ivana Blagojević: Iskreno nisam ljubitelj ujednačene boje, više volim da se na kosi prelivaju nijanse. Smatram kada je na kosi neko ”dešavanje” frizura je posebnijeg izgleda. Naravno, moguće je da i  jednobojno obojena kosa bude jednako efektna….Da bi se dobio efekat nejadnakosti boje, može se uraditi senčenje ili izvući pramenovi tipa nijansiranja ili meliranja, što je bez rada profesionalnog frizera nezamislivo. Mi se u našoj struci susrećemo sa opaskama na visoke cene za te usluge, ali nema cene za rizik kućnog eksperimentisanja, uništavanja kose koja na kraju mora da se drastično skrati, a da ne pričam o vremenu koje je potrebno da izraste zdrava dlaka. Takođe morati imati na umu koliko takav proces vremenski traje i koliko je truda i znanja potrebno uložiti ne bi li efekat bio pravi. Sve to ulazi u krajnju cenu tih usluga pored materijala koji se koristi. Ukoliko želite da budete plavi, potrebno je da redovno posećujete frizera, ne bi li ta boja stalno bila perfektna. Kao što je onda još potrebnija redovna dubinska nega, jer na plavoj kosi se najviše primećuje loše negovana kosa.

Kako negovati farbanu kosu?

Ivana Blagojević: Došli smo do mog omiljenog pitanja. Smatram da je nega najbitnija. Da je samo negovana kosa zdrava kosa. U svom salonu najviše pažnje poklanjam negi kose. Kroz sve usluge vodim računa da dlaka ostane sačuvana, bilo da je u pitanju feniranje, farbanje, senčenje…Česta upotreba farbe, feniranje, a naročito peglanje, uništava prirodni sastav kose. Ali, nauka je ipak uznapredovala tako da postoje i određene ”prskalice” termalne zaštite gde se smanjuju oštećenja izazvana feniranjem i peglenjem kose. Proizvođači profesionalnih farbi za kosu se trude da naprave što kvalitetniju i manje štetnu farbu. Tako imamo farbe bez amonijaka, parabena, sa dodatnim uljima, čak i prirodnog sastava kao npr. Alfaparf Precious Nature boje(koje su napravljene od voća, meda, orašastih plodova.., čak i njihovim nanošenjem se oseća miris voća od koga su). Naravno bilo bi idealno i da se koriste dubinski tretmani za oporavak kose, posle svakog hemijskog tretiranja kose kao što je npr. farbanje koje samo stručno lice može dobro i kvalitetno da odradi.

Da li je istinito pravilo “Najbolje-najskuplje”?

Ivana Blagojević: Nije. Mnoge farbe jesu skuplje jer su proizvođači od njih napravili brend i jednostavno na pomen farbe za kosu su prva asocijacija. Kao Koka-kola u slučaju sokova. – smeh Ivanin. Neke jer u svom sastavu imaju više eteričnih ulja, neke zbog tehnologije izrade, a opet ima i onih koje sadrže supstance koje nisu dozvoljene u zemlji proizvodnje, ponekad cenu poskuplju rukavice balzam  i hidrogen a nekada i ekstravagantna ambalaža i brend – ovde pričam o farbama prisutnim u slobodnoj prodaji. Opet se osvrćem na to koliko je bitno koristiti profesionalne boje za kosu. U slučaju frizera i cena njihovih usluga, odnos cene i kvaliteta koji oni pružaju takođe ne mora da bude presudan. Naravno pojedini koji usluge za koje je potrebno nekoliko sati ne bi li se one uradile, a to isto naplate ultra povoljno, trebalo bi da postavite pitanje kako je to realno. Ili je njegova usluga traljava, ili su preparati koje koristi lošijeg kvaliteta tj. nikakvog. Zato još jednom napominjem da dobro razmislite kome prepuštate da vam radi o glavi. – smeh.

Savet pratiocima bloga?

Ivana Blagojević: Mišljenja sam da treba da se menjaju, da menjaju oblik i boju kose. Mislim da je najgore da vas ljudi prepoznaju po frizuri i boji koju imate već 20 godina. Ne treba žaliti za promenama na kosi. Kosa raste, obnavlja se i regeneriše samo ako to same dozvolite.  Budite originalne, unikatne i jedinstvene gde god se pojavite. Modna industrija nikad nije dozvoljavala više slobode nego danas, to se odnosi i na boje i frizure. Ali smatram da svako treba da ima svoj personality – kaže vlasnik “Beauty studio Refresh” – Ivana Blagojević. Nemojte zaboraviti rečenicu ”kosa je kruna koju stalno nosite”. Takođe moj poslovni moto je ”Invest in your hair”.

Copyright © BeautystudioRefresh 2018