Ishrana za zdravu kosu

voce za kosu

povrce i voce za kosu
  ISHRANA ZA ZDRAVU KOSU

Pravilno izbalansirana ishrana i adekvatni preparati za negu predstavljaju idealnu kombinaciju ako želite da imate zdravu kosu!

Koliko puta do sada ste čuli da je ishrana važna za izgled Vašeg tela i kose? Verovatno dosta, pogotovo u poslednje vreme se sve više priča na tu temu. Mi ćemo ovaga puta, kao tim koji se bavi negom kose da Vam ispriča našu priču! 

Najnovija naučna saznanja ukazuju na to da hranjive materije u ishrani – konkretno ugljeni hidrati i vlakna – često igraju mnogo važnu ulogu u postizanju i održavanju kvaliteta vlasi. Zašto? Iako određena vrsta ugljenih hidrata može da bude neprijatelj vitke linije, dobar deo ove grupe hranjivih materija predstavlja onaj ”magični sastojak” neophodan svima koji žele zdravu i blistavu kosu i kožu. Pošto se zna da oni obezbeđuju energiju organizmu uopšte, ova njihova uloga je od presudnog značaja i za ćelije kose, druge po redu po brzini rasta (najbrže se razvijaju ćelije u crevima), kojima je potrebno dosta energije. Ukoliko u svakodnevnoj ishrani ne konzumirate dovoljno složenih ugljenih hidrata, može se desiti da vaš organizam počne da konvertuje rezerve proteina iz mišića u energiju.

ishrana za zdravu kosu

Osim što ova pojava izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, ona može i znatno da uspori rast kose. Ipak, s ovom vrstom namirnica morate biti veoma pažljivi, i sve vreme imajte na umu da stručnjaci preporučuju konzumiranje isključivo složenih ugljenih hidrata, jer prosti (beli hleb i šećer..) ne obezbeđuju sporo oslobađanje energije. Umesto belog hleba, peciva i testenina, jedite integralne proizvode iz ove grupe namirnica, koji sadrže vlakna, i to u kombinaciji sa naprimer, namazom od avokada jer je bogat omega-3 masnim kiselinama. Za užinu, umesto slatkiša uzmite malo suvog voća, kao što su kajsije ili šljive; preporučljive zbog odgovarajuće količine gvožđa i prirodnih šećera.

Možete videti preporučeni dnevni meni sastavljen na bazi supernamirnica koje osiguravaju optimalno zdravlje kose i njen sjajan izgled.

Doručak – za energiju   

 Hrana: Napitak od povrća i voća ( recept se nalazi na kraju teksta ). Činjenice: Zahvaljujući velikoj količini raznovrsnog zelenog povrća i voća, ovaj mešani šejk bogat je korisnim materijama: amino-kiselinama, gvožđe i vitamin C koji stimulišu rast kose.

Ručak – za jaku kosu

 Hrana: Srednja porcija mešane salate sa svežim sokom od limuna, avokadom i semenkama bundeve. Činjenice: Semenke sadrže cink, sumpor i vitamin A, koji pomažu u izgradnji zdrave vlasi, dok vitamini iz B-kompleksa, uključujući biotin, i amino-kiseline, ishranjuju kožu glave.

Večera – za vrhunski sjaj kose

 Hrana: Salata od kelja sa kinoom, koja sadrži visoku koncentraciju proteina i vlakana, i varivom od šargarepe. Činjenice: Gvožđe i provitamin A nephodne su materije za zdravu kožu glave.

 

ishrana za zdravu kosu
ishrana za zdravu kosu

Recept za jutarnji Šejk

  • 2 šolje vrlo hladne filtirane vode
  • 7 šolja sitno iseckanog svežeg spanaća ili kelja
  • 6 šolja iseckanih listova zelene salate ili rukole
  • 1 šolja iseckanog celera
  • 1 šolja iseckane kruške u ljusci
  • 1 šolja iseckane jabuke u ljusci
  • 1 šolja iseckane banane
  • 2 kašike svežeg soka od limuna

Ubacite vodu, spanać ili kelj i salatu u blender. Miksajte najmanjom brzinom dok se ne stvori glatka masa. Postepeno povećavajte brzinu, uz dodavanje celera, kruške i jabuke. Na kraju dodajte bananu i sok od limuna. Uživajte!

 

Copyright © BeautystudioRefresh 2017

Comments

  1. Pingback: Nega kose tokom zime saveti - Beauty Studio Refresh blog

  2. Pingback: Kako Oporaviti Oštećenu Kosu? - savet frizera - Beauty studio Refresh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *