Kako da zaštite kosu od oblikovanja presom ili figarom

Kako da zaštite kosu od oblikovanja presom ili figarom

Verovatno ste se do sada više puta pitale, kako da zaštite kosu od oblikovanja presom ili figarom, ili nekim drugim aparatom za stilizovanje kose.

Svi volimo aparate za kovrdžanje kose, kao i želju da sa vremena na vreme promenimo/te izgled frizure, a niste u mogućnosti da odete kod frizera baš tad. Onda vam preostaje da samostalno probate da napravite neku talasastu, prelomljenu kosu. Na scenu stupaju najčešće presa ili figaro, a nekada i neki drugi aparati koje ste kupile videvši reklamu ili upravo da bi imale kod kuće za prvu pomoć. Nekad nekom postane i navika da stalno koristi neki od ovih aparata, što nije baš za pohvalu pogotovo ako niste dovoljno vešte. Ono što je bitno da znate kako da zaštite kosu od oblikovanja presom ili figarom odgovoriće vam Ivana Blagojević ispred salona Beauty studio Refresh. A pre toga bi trebalo da znate da za dobro oblikovanje kose presom ili figarom je potrebno da ste dobro ošišani, pa vam savetujemo da pročitate prethodne tekstove – Kako objasniti frizeru kako da vas ošiša i Tehnike šišanja kose.

Kako da zaštite kosu od oblikovanja presom ili figarom ili fenom

Zaštite kosu i pre oblikovanja

Važno je da se tokom svih faza trudite da što više možete zaštitite svoju kosu. Perite kosu mlakom kosom umesto vrelom. Isperite kosu hladnom vodom kako bi zatvorili sloj kutikule i zagladili površinu kose – što je dodatna prednost za zaštitu skalpa. Nakon pranja, pre oblikovanja, većina ljudi češlja kosu. Šta je tu problem? Mokra kosa se lako lomi. Rešenje: kada perete kosu, koristite balzam kako bi lakše očešljali kosu nakon toga, naravno balzam stavljajte od trećine glava ka krajevima, ne na teme. Možete takođe koristiti sprej koji pomaže da se razmrsi mokra kosa, koji je istovremeno hrani i daje joj prirodan sjaj. Savet: nanesite proizvod na kosu osušenu peškirom nakon pranja, zatim očešljajte i oblikujte kao uobičajno.

Zaštite kosu za vreme oblikovanja

Sada ste tek na pola puta vašoj zaštiti. Kada fenirate kosu ili koristite neki aparat kao što je presa ili figaro, dobar proizvod za zaštitu kose je neophodan ili što bi blogerke rekle must have. Ako imate dovoljno vremena, trebalo bi da sušite kosu lagano – na umerenoj toploti i jačini. Sprej za feniranje će takođe pomoći da se kosa brže osuši. Losion za zaštitu od toplote ili sprej će zaštiti vašu kosu od temperatura koje dostižu do 220C, a čak neke prese bez regulatora mogu doseći 270C. Nisu svi proizvodi za zaštitu kose isti. Neki proizvodi za zaštitu od toplote čak hrane, dodaju postojanost, smanjuju neposlušno kovrdžanje kose i štite od UV zračenja vašu kosu. Savet: pre oblikovanja, naprskajte sprej za zaštitu od toplote u većoj količini i više uglova sa daljine od 20-25 cm. Ako često ispravljate kosu ili kovrdžate koristeći aparate, izaberite aparat za oblikovanje visokog kvaliteta. Aparat bi trebao da ima preciznu kontrolu temperature i keramičku ploču koja ravnomerno raspoređuje toplotu. Ako vaša kosa ima tendenciju da bude suva, pegla sa jonskom tehnologijom je prava stvar za vas. Kada ispravljate kosu, negativno naelektrisani joni okružuju kosu stvarajući dodatni zaštitni oklop. Važno je da znate da tanka kosa toleriše toplotu manje nego kovrdže i gusta kosa i samim tim je sklonija oštećenju.

Pročitajte i tekst
Dubinski tretmani za negu kose i Kako odabrati pravog frizera.

Zaštite kosu nakon oblikovanja aparatom

Lak za kosu ne samo da učvršćuje završenu frizuru, već stvara neku barijeru između kose i spoljnih uticaja, s obzirom da obmotava pojedinačne pramenove i služi kao zaštitni sloj. Neki sprejevi za kosu dodatno služe da pruže kosi specijalnu zaštitu od faktora stresa iz okoline, kao što su vetar, vlaga, UV zračenja i zagađenje. Takođe trebate znati da nisu svi lakovi za kosu isti i za istu namenu, samim tim ne moraju da vam budu prva asocijacija za slepljenu kosu. Odaberite pravi lak za kosu.

Zaključak – kako da zaštite kosu od oblikovanja presom ili figarom

Kao što glasi kultna scena iz našeg filma “Lajanje na zvezde” – “Vidiš sa kakvim predznanjem se ide u kafanu”. Mi ćemo reći: Vidiš sa kakvim predznanjem se koriste presa ili figaro. 🙂

Nadamo se da sledeći put kada budete primorane da same oblikujete vašu kosu sa nekim od aparata kao što su fen, presa ili figaro pre toga nabavite kvalitetne preparate i baš one koji odgovaraju vašem tipu kose. Za sve nedoumice oko izbora preparata frizerski salon Beauty studio Refresh, sa glavnim frizerom Ivanom Blagojević vam stoji na raspolaganju.

Comments

  1. Pingback: Kratka Frizura: 8 kratkih frizura za vas - Beauty Studio Refresh blog

  2. Pingback: HIDRATACIJA KOSE - Beauty Studio Refresh blog

  3. Pingback: Kako Oporaviti Oštećenu Kosu? - Beauty Studio Refresh blog

  4. Pingback: Opadanje kose uzroci - Beauty Studio Refresh blog - Reč frizera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *