Muško šišanje – tehnike

muško šišanje - tehnike

Muško šišanje – tehnike je nešto o čemu smo pisali u ovom blogu. Nakon prethodna dva teksta(prvi i drugi) o šišanju ženske kose, želeli smo da posvetimo malo pažnje o muškom šišanju.

Šišanje je profesija koja je stara kao i samo čovečanstvo. Iako su vremenom metode, pribor i tehnike šišanje uznapredovale, princip svrha i sama potreba za šišanjem je ostala ista. U savremenom vremenu važnost dobro ošišane frizure je postalo najbitnije. Dobro ošišanu frizuru ćemo lepše i lakše stilizovati, namestiti čak i sami, ili pak ofarbati. Zato se šišanje nikako ne sme smatrati usputnim nego obaveznim.

Šišanje je jedna od najvažnijih zahvata i postupaka za pripremu vaše kose, oblikovanja u određenu i željenu frizuru. Nažalost problem se javlja jer većina frizera zapostavlja oblikovanje. Savestan frizer će uvek poslušati savete i preporuke uspešnih i iskusnijih kolega, kao i ispoštovati želje i zahteve klijenata, jer je ipak njihova želja za oblikom frizure.

muško šišanje - tehnike

Šišanje na suvu ili mokru kosu

Da bi frizura bila što bolje i pravilnije ošišana jako je važno znati ovu razliku. Daleko su veće mogućnosti šišati mokru kosu. Ona daje mnogo veće mogućnosti za oblikovanje, uspešno skraćivanje i modelovanje nje same. Takođe što je jako bitno pre šišanja kvalitetno oprati kosu glave. Razlozi zašto je to neophodno je na prvom mestu dezinfekcijski razlog, odstanjivanjem svih negativnih uticaja na kosi. Drugi razlog je pravilan pad dlaka, koje će olakšati šišanje i lakše postići pravu formu frizure.

Vrste muškog šišanja

  • potpuno kratko šišanje ili do kože
  • nisko šišanje
  • polu kratko šišanje
  • visoko šišanje
  • dugo šišanje
  • klasično šišanje

Kod šišanja muškaraca, uglavnom se od alata koristi: mašinica i makaze, eventualno britva i trimer. Mašinica je osnovni aparat za šišanje muškaraca, njome je potrebno skratiti delove oko ušiju ili ako je neka zahtevnija frizura u pitanju njeno korišćenje je potrebno i za druge poteze. Makaze su drugi alat po bitnosti muškog šišanja. Jasno vam je šta se sve postiže njima. Britva i trimer su takođe potrebni za fine i elegantne radove. Takođe ovaj alat je potreban i za sređivanje brade, pošto je i ona sastavni deo muškog šišanja, koji ne smete zanemariti.

Provera šišanja

Prilikom obavljaja šišanja, provera je od suštinskog značaja. Za neko, ovo možda izgleda kao nepotreban korak, ali je važno da li je svaki rez izvršen kako treba i da li je sve proporcijalno. Kada šišate kratku kosu, dosta je važno da proverite iz različitih uglova da li je dobro ošišana kosa. Jer usled prelamanja svetla može iz blizine da izleda dobro, ali kada se odaljite uočite razliku. Zato je potrebno da se pomerite i nekoliko koraka unazad, pogledate u ogledalu iz različitih uglova, ne bi li frizura bila prava i željena.

 

Stilizovanje

Stilizovanje je još jedan u nizu postupaka muške frizure. Nakon dobro ošišane frizure i provere, potrebno ju je stilizovati. Danas i muškarci konačno imaju ogroman izbor željenih frizura. I nije više strano videti muškarće sa ovakvim i onakvim frizurama. Da bi se sve te moderne frizure dobro stilizovale potrebno je određeno vreme. Potrebno je ili koristiti fen da bi se u dlaka pripremila na određeni položaj, nakon toga korišćenje krema, pasta za kosu, lakova… Potrudite se da nakon celog procesa šišanja i ovaj faktor usavršite, ne bi li klijent i vašeg salona izašao oduševljen.

Konačna reč

Nadamo se da ste i sami zaključili važnost muškog šišanja. Svakoj frizuri i svakom klijentu se mora prići sa različitih aspekata. Prvo se mora uvažiti ideja i želja klijenta, a onda ostali faktori koji ukazuju da li je moguće uraditi takvu frizuru. Kao što i sami vidite bez svih ovih detalja nemoguće je odraditi kvalitetnu mušku frizuru.

Copyright © BeautystudioRefresh 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *