Opadanje kose uzroci

opadanje-kose

Opadanje kose je definitivno strah koji se svima stvori kada počne da vam opada kosa. Da li ste se pitali koji su sve mogući uzorci opadanja kose? Zato smo rešili da skrenemo pažnju i posvetimo blog mogućnostima koje dovode do opadanja kose.

Opadanje kose

Opadanje kose može da predstavlja veliku brigu za muškarce, ali i žene i često utiče na samopouzdanje. Prvo ćemo se u tekstu baviti problemom sa kojima se muškarci suočavaju. Da li muškarci zaista znaju zbog čega im kosa opada? Većina veruje da je glavni uzrok stres, ali najčešće je u pitanju genetika.

Neki o uzroka opadanja kose su mogu biti. Hormoni, kao što je abnormalni nivo androgena (muški hormoni koji normalno proizvode i muškarci i žene). Takođe, poremećaj polnih hormona, hormona štitne i nadbubrežne žlezde…

Geni, i od muškog i ženskog roditelja, mogu uticati na predodređenost osobe na ćelavost muškog ili ženskog tipa. Stres, bolest ili porođaj može uzrokovati privremeni gubitak kose.

Lekovi, uključujući hemoterapijske lekove koji se koriste kod lečenju raka, razređivači krvi, beta-adrenergički blokatori koji se koriste za kontrolu krvnog pritiska i pilule za kontracepciju mogu uzrokovati privremeni gubitak kose.

Najčešći razlog gubitka kose je muški obrazac ćelavosti koji uzrokuje poznati oblik slova U. Uprkos uobičajenom verovanju, ovo ne uzrokuje stres već genetika i prenosi se s kolena na koleno i sa očeve i sa majčine strane. Nažalost, ne možete se boriti protiv majke prirode.

Muškarci i žene će se suočiti s određenim gubitkom kose sa godinama. Od 30. godine života, rast kose postepeno opada i volumen se smanjuje. Danas većina muškaraca prihvati opadanje kose i nosi to sa stilom. Nekima čak i bolje stoji. Ipak, ako niste srećni s nedostatkom kose onda su lekovi, losioni i transplatacija kose rešenje za vas.

Pročitajte ako do sada niste, intervju sa našim glavnim frizerom Ivanom Blagojević na temu farbanje kose kao i savete za farbanje kose

Samo jedna vrsta opadanja kose je povezana s preteranim psihičkim i emotivnim stresom. Ovaj način gubitka kose izaziva iznenadno stanjenje, a ne zaliske pogotovo ne one duboke. Uklanjanje izvora stresa je najbolji lek.

Na primer ne možete jednostavno dati otkaz, umesto toga isprobajte različite aktivnosti koje vas opuštaju. Bavite se fizičkom aktivnošću ili možda meditacijom.

Baš kao i sve drugo i kosi su potrebne hranjive materije, kako bi rasla i bila zdrava. Iznenadni gubitak težine, nizak nivo gvožđa u krvi i loša ishrana mogu dovesti do opadanja kose. Hraniti se zdravo, koliko je god to moguće definitivno je najbolja prevencija za sve.

Neka vam obroci budu dobro izbalansirani i neka sadrže što više proteina, gvožđa, cinka i vitamina B. Mahunarke kao što je pasulj i sočivo su odlične namirnice za početak.

opadanje kose

Šta kosi smeta?

Najnoviji trendovi i zdrava kosa skoro pa nikad ne idu jedno s drugim. Zategnuta kosa, muške punđe i jaki tretmani mogu da oštete teme. Ako je koren kose oštećen to podrazumeva i opadanje kose. Budite odgovorni kad je u pitanju vaša kosa.

Nemojte je previše zatezati. Vodite računa o temenu koristeći šampone i regeneratore koji čuvaju koren dlake. Nemojte stavljati tone voska, gel, laka ili sličnih preparata. Redovno vašu kosu održavajte čistom i negovanom.

Da li ste pročitali naš tekst Kako da zaštite kosu od oblikovanja presom ili figarom ?

Psorijaza i opadanje kose

Psorijazu često zamene sa perutom, jer uzrokuje pojavu belih ljuspica. Ovo oboljenje može oštetiti folikule i dovesti do trenutnog gubitka kose. Ako sumnjate da vam se pojavila psorijaza, konsultujte se s doktorom koji može da vam prepiše medicinske šampone. Kosa bi trebala da se vrati u normalno stanje, jednom kad se psorijaza povuče.

Bezopasno oboljenje kože se ponekad može pojaviti i na temenu. Male crvene ranice koje izazivaju svrabež. Ovo se dešava usled zapaljenja temena i može uzrokovati gubitak kose na većim površinama. Izbegavajte češanje što je više moguće, jer tako možete dobiti infekciju. Kosa bi trebala ponovo početi rasti kad se zapaljenje kože stabilizuje.

Lečenje gubitka kose napreduje iz godine u godinu. Identifikujte šta je uzrok kad je u pitanju opadanje kose i potražite najbolje rešenje. U tome vam može pomoći profesionalni frizer.

psorijaza i opadanje kose

Alopecija areata i opadanje kose

Alopecija areata je jedna vrsta gubitka kose koja obično izaziva opadanje kose u krugovima. U nekim slučajevima nastupi potpuna ćelavost i to češće kod muškaraca nego kod žena. U mnogim slučajevima, kosa ponovo poraste, obično posle nekoliko meseci. U nekim slučajevima, gubitak kose je trajan.

Tretmani za pospešivanje rasta kose ili dubinski tretmani pomažu u pojedinim slučajevima. U našem frizerskom salonu možete kupiti ampule, koje su nam se u praksi pokazale kao učinkovite. Alopecija areata se smatra autoimunim oboljenjem.

Ovo se dešava kada Vaš sopstveni imuni sistem oštećuje zdrave ćelije u telu. Više o alopeciji možete pročitati na linku.

Masaža glave

Zašto je dobra masaža glave i zašto bi trebali da je praktikujete. Masaža glave poboljšava rast i utiče na cirkulaciju krvi, dajući vam zdraviju i puniju kosu. Možete sebi priuštiti jednostavnu masažu ili čak dodati i ulja koja imaju različite prednosti. Svaka masaža podstiče cirkulaciju krvi, u delu koji masirate.

Masažu glave možete raditi sami kod kuće, ili u profesionalnom frizerkom salonu. Ali naš savet vam je da se posavetujete sa frizerom kako bi trebali da radite masažu glave, da se ne bi povredili kojim slučajem.

Jednostavan način masaže, kao i svake druge, je pomeranjem ruke kroz kosu od napred prema nazad. Koristite kružne pokrete od napred do nazad. Zatim promenite smer, od zadnjeg tela prema napred. Sada te iste pokrete ponovite sa strane i oko ušiju.

Za masažu glave možete koristiti i različita ulja, kao što je kokosovo ulje, ricinusovo ili neko drugo, koje jačaju koren dlake. Naš savet su i dubinski tretmani za oporavak temena glave i strukture dlake.

Zaključak

Kao što ste mogli da zaključite u tekstu, problem sa opadanjem kose se ne dešava samo vama. To je jedna od najčešćih pojava, kad je kosa glave u pitanju.

Najvažnije je da saznate šta je uzrok toga, što ćete uraditi savetom sa frizerom i doktorom. Inovacije su sve prisutne, te postoji više rešenja vašeg problema.

Ne dozvolite da išta poljulja vaše samopouzdanje. Razmislite o tome.

Comments

  1. Pingback: Kokosovo ulje za kosu - Beauty Studio Refresh blog

  2. Pingback: Čičkovo ulje za kosu - Beauty Studio Refresh blog - Oporavak kose

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *