Tehnike šišanja kose – podela

Tehnike šišanja kose – podela

Verovatno se do sada kada ste bili kod frizera ili čitajući razne časopise, čuli za razne tehnike šišanja!

Dolaskom interneta i googla mnogo se lakše dolazi do informacija, ali da li ste se pitali da li su one prave? Da li je svaki frizer dovoljno kompetentan da priča o tome? Nažalost nije. Nije nam poenta da bilo koga vređamo, ali je činjenica da je naše podneblje preplavilo mnogo frizera koji su to postali preko noći. Koji su odlučili da se time bave, čitajućim po raznim novinama kako je to itekako unosiljiv posao. Moramo Vas razočarati da je to jako naporan i komplikovan posao. Mnogo znoja i rada je potrebno da biste postali pravi frizer. Da se vratimo našoj temi!

Kako bi počeli o podeli među osnovnim tehnikama šišanja. moramo vas prvo uputiti u alat tj. makaze koje se koriste za konkretku tehniku. Tako imamo sledeće tipove makaza: klasične ravne makaze, makaze za klizno šišanje, nazubljene makaze ili efilirke, cik-cak, britve. Takođe imamo različite veličine sečiva, tako imamo: 5”, 5,5”, 6”, 6,5”, 7”.

Da bi bila lepa, uredna i izgledala negovano, kosa pored pravilne nege šišanja zahteva redovno održavanje, odnosno podšišavanje, koje će ukloniti oštećene delove kose, suve vrhove i ponovo joj vratiti oblik. Ne dozvoliti da se iskrzali delovi dlake šire ka vrhu. Primetićete odmah razliku kada je kosa dobro i pravilno ošišana, kako će dlaka na dlaku da legne kako treba.

Tehnike šišanja kose glase ovako: ravno, klizno, ubodno, stepenasto, stanjivanje, kratko, mašinicom, trimerom, asimetrično šišanje. Ono što je najvažnije da frizer primeni sve potrebne tehnike koje odgovaraju vašem tipu kose,  tokom šišanja da bi frizura bila onakva kakva treba!

Frizura koju nosimo predstavlja krunu glave i vrlo često je prva stvar po kojoj nas neko prepoznaje ili stvara određenu sliku o nama.
Frizura treba da bude u skladu sa ličnošću, odnosno da pude prilagođena načinu života kakav vodi ta osoba. Treba da se slaže sa stilom života, karijerom, oblikom tela, gustinom i teksturom kose, bojom očiju i tenom. Bilo da volite asimetričnu frizuru ili vam se više sviđa kratka kosa, nosite dugu kosu ili nešto drugo, rešenje ćete naći u profesionalnom frizerskom salonu.
Šišanje predstavlja izazov kada se radi o promeni oblika, dok se redovnim skraćivanjem (jednom-dva meseca) bez promene oblika, pospešuje rast kose i kosa postaje otpornija na krzanje jer je obnovljena.

Tehnike šišanja prema tipu kose

Različite tehnike šišanja odgovaraju različitim tipovima kose. U zavisnosti od toga kakvu promenu želite i kakav je vaš tip kose da li je jaka ili slaba, kovrdžava ili ravna treba da budete svesni da je neki način skraćivanja i oblikovanja više dobar za vas, dok vam neki drugi apsolutno ne pogoduje.
Za najbolje rezultate treba se konsultovati sa iskusnim frizerom koji će na licu mesta utvrditi vaš tip kose. I u skladu sa postojećom frizurom i vašim oblikom lica vam napraviti jedinstvenu frizuru samo za vas koju ćete nositi sa ponosom.
O tehnikama šišanja prema licu i tipu kose, možete pročitati u nekom od sledećih tekstova.

Tražim ”pravog” frizera

Koliko puta ste sami rekli ili neko u vašoj okolini čuvenu rečenicu iz naslova iznad. Koliko smo se puta od frizera vratili kući nezadovoljni postignutim rezultatom za koji smo još izdvojili i poveću sumu novca. I koliko puta smo poželeli pronaći frizera koji će znati prepoznati savršenu frizuru za naš oblik lica i prilagoditi je našem kvalitetu kose. To su najčešće problemi koje nije lako rešiti, barem dok svaki ponaosob nakon procesa dugotrajnog traženja i nekoliko „neobičnih” frizura ne pronađemo onog pravog. Za njihovu uslugu se isplati odvojiti novac, pogotovo ako smo nakon šišanja zadovoljni, a naša frizura uredna, lepa i dugotrajna. Radi se zaista o potrebi koju ne treba zanemarivati, jer je dobro šišanje kod frizera temelj svake frizure. Ako frizer obavi svoj posao kako treba, do sledeće posete bićete bezbrižni, a oblikovanje svakodnevne frizure biće lak zadatak.

Pravi i profesionalni frizeri sa dugogodišnjim iskustvom su deo tima beauty studio Refresh, zakazivanje možete odraditi putem nekih od naših poslovnih profila kao što su instagram i facebook.

Očekujte uskoro i projekat Invest in your hair, kao i na youtube kanalu tutorijale za sve Vas! Znanje se deli množenjem, zato delite među prijateljima!

Nastavak teksta na ovu temu možete videti na sledećem linku

Comments

  1. Pingback: Muško šišanje - tehnike - Beauty Studio Refresh blog

  2. Pingback: Kako objasniti frizeru kako da vas ošiša? - Beauty Studio Refresh blog

  3. Pingback: Kako da zaštite kosu od oblikovanja presom ili figarom - Beauty Studio Refresh blog

  4. Pingback: Kratka Frizura: 8 kratkih frizura za vas - Beauty Studio Refresh blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *