Tehnike šišanja podela – drugi deo(oblici lica)

Tehnike šišanja podela – drugi deo(oblici lica)

Tehnike šišanja podela je nastavak prethodnog teksta. Pošto smo vas u prošlom samo uputili u neke sekvence šišanja i razlika, sada smo rešili da vam malo objasnimo šišanje po obliku glave i lica.

Čuli ste sigurno u dosadašnjim odlascimaima kod frizera, kako je potrebno da vas ošiša tako i tako jer to odgovara vašem obliku lica. Zbog toga ćemo vam sada objasniti kakve to ima veze jedno sa drugim. Takođe ovaj tekst može biti koristan i za frizere koji još nisu uspeli da skapiraju ovu vezu.

Oblici lica su jedan od najvažnijih uslova za izgled frizure na nečijem licu. Oblici lica su ovde podeljeni na sedam kategorija sa slikama da lakše prepoznate kojem obliku lica vi pripadate. Ni jednu promenu frizure što se tiče šišanja nebi trebali da započinjete ako niste ustanovili o kakvom obliku lica je reč(ovo se odnosi na frizere koji prate ovaj blog). Što se Vas kao klijenata tiče takođe čitajući ovaj tekst bićete u mogućnosti ukoliko vam neki frizer predlaže nešto što ne stoji vašem obliku lica na vreme odustanete od te frizure.

Okruglo lice

Okruglo lice je jedno od najzastupljenijih na našim prostorima. Osobe sa prekomernom težinom će vam u većini slučajeva biti dobar primer okruglog lica. Okruglo lice je najvažnije zatvoriti frizurom.

Okruglo lice treba pokriti kosom tako što ostavljamo duge šiške koje iz centralnog razdeljka padaju na bočne strane i prikrivaju deo lica. Druga varijanta je da napravite veoma uske šiške, dakle ne previše široke a ostalu kosu ošišate prema licu.

Slojevite frizure sa maksimalnim volumenom na vrhu i minimalnim sa strane. Ovakve frizure stvoriće iluziju užeg lica i sjajan su način da ih produžite, naročito ona “kraća” lica. Duge talasaste frizure ili srednje frizure dužine ispod brade, koje idu tik uz obraze. Obratiti pažnju na deo frizure oko jagodica i obraza, jer je to mesto idealno za stvaranje privida uskosti. Probajte i stepenasti bob, odnosno kosi paž, koji se od pozadi spušta uz lice  do ispod brade. Izbegavajte frizure koje dodaju volumen sa strane, kao recimo bob dužine do brade ili srednje frizure sa delovima izbočenim od lica. Takve frizure čine da lice izgleda šire i zato ih treba po svaku cenu izbegavati. To se pogotovo odnosi na kraće frizure.

Sitno lice

Sitno lice je takođe dosta zastupljeno kod nas. Sitno lice treba otvoriti tako što ćemo ošišati široke šiške ili čitavu bočnu stranu ošišati postepeno u padu ka konačnoj dužini. Sitnom licu idealno stoje krakte frizure. Izbegavajte previše dugu kosu ukoliko imate sitno lice, jer će vas kosa ˝pojesti˝.

Duguljasto lice

Duguljasto lice je onaj tip lica na kome sigurno nikada nećete raditi frizure koje naravno izdužuju lice. Sve frizure koje se baziraju na širini i volumenu su odgovarajuće za ovaj oblik lica. Frizure poput stepenastog bob-a su jedno od najboljih rešenja za duguljasto lice. Jer to uklapanje tako ošišane frizure i takvog tipa lica su savršen spoj. Ako do sada niste probali taj tip frizure, a imate duguljasto lice, sada je trenutak!

Idealne bi bile frizure dužine do brade i ramena, sa volumenom i širinom, gde je kosa zaobljena ili izbočena u predelu potiljka odnosno vrata. Ovakve frizure učiniće lice širim nego što jeste. Slojevite talasaste i kovrdžave srednje i duže frizure takođe su dobar izbor. Sjajne su za “smekšavanje” dugačkih pravih linija, koje karakterišu ova lica. A ako vam je bitna i ušteda vremena prilikom pravljenja frizure, dobar izbor su kraće neformalne razbarušene frizure, sa šiškama koje padaju do obrva. Izbegavajte sve frizure koje idu u visinu. One će još će više produžiti vaše lice.

Kockasto lice – forma kvadrata

Kockasto lice bi uvek trebali da razbijete sa nekim frizurama koje su nepravilne jer su uglovi na licu pravilni na glavi. Nepravilne šiške na stranu, kao i  asimetrične kratke frizure su dobra rešenja za ovakav tip lica.

Četvrtasto lice je stvoreno da se igrate sa njim, kako bi mu promenili oblik. Talasi, kovrdže, nejednaki istanjeni krajevi i šiške idealni su za to. Probajte recimo kombinaciju tanjih šiški koje slobodno padaju preko čela i ukoso odsečenih šiški. Rezultat će biti jedinstveni i sexy look, koji će odvraćati pažnju sa četvrtastog oblika lica. Izbegavajte sve frizure jednake dužine, pogotovo kratke.

 

Trouglasti tip lica

Trouglasti oblik lica spada u sličan oblik kockastom – kvadratno uglastom licu. Teorijski odabir idealne forme frizure vam se neće mnogo razlikovati od kockastog oblika lica. Na vama tj. frizeru je da proceni tačno koja frizura bi najbolje odgovarala.

Dobro će stajati gotovo sve frizure koje otvaraju predeo oko čela. Znači pažnju morate skrenuti sa donjeg i usmeriti je na gornji deo lica, gde je potrebno istaći čelo, oči i jagodice. Duga i slojevita kosa, podeljena po sredini, koja vam nežno pada preko ramena, otvoriće vaše čelo i istaći oči i jagodice. Ovakva frizura izvući će svu lepotu i privlačnost koju nudi trouglasto lice. Za srednje i duže frizure probajte sa kosim šiškama, koje će u prvi plan istaći oči i jagodice, a ne široku vilicu. Izbegavajte sve frizure dužine do brade, sa velikom punoćom, jer će svu pažnju odvući na donji široki deo lica.

Ovalni oblik lica

 

Ovalni oblici oblik lica najviše voli kosu koja nije na licu i koja je od lica. Takođe, veoma visok profil glave koji možete postići šišanjem agresivnog stepena i naglašavanjem profila, razbiće ovalno ravni oblik lica. Stepenaste varijante su dobar izbor šišanja ovalnog lica. Samo je na frizeru da proceni koliki stepeni su idealni baš vašem licu.

Kratke, srednje, duge, slojevite, paž. Sve su ovo dobre frizure za ovalno lice. Jedino o čemu trebate da razmislite je koji deo lica želite da istaknete. Srednje duga talasasta kosa koja vam opušteno pada preko ramena, a istovremeno je diskretno sklonjena sa lica prema nazad, idealno će istaći savršenstvo ovog oblika i prikazati vaše lice u punom sjaju. Izbegavajte svaku frizuru koja vam pada preko lica i očiju, odnosno frizuru koja pokriva vaš divni ovalni oblik lica.

Dijamantni oblik lica

 

Dijamantni oblik lica je najzahvalniji tip lica za jednog frizera. Ono spada u oblik lica koji apsolutno odgovara skoro svim frizurama. Ako vam klijent ima dijamantni oblik lica onda relativno imate dosta slobode da eksperimentišete sa šišanjem klijenta. Naravno ostaje na vama da prilagodite frizuru karakteru klijenta.

To su frizure koje dodaju širinu bradi, kao što je bob dužine do brade, ili tanka kosa sa pramenovima izbačenim ka spolja. Ovom tipu lica dobro stoje i frizure kod kojih se kosa stavlja iza ušiju, jer ističu lepotu jagodičnih kostiju kod ovih oblika lica. Frizure sa ravnim šiškama na stranu omogućavaju da se skrati dužina lica. Duboki razdeljak sa strane čini čuda za ovaj oblik lica. Smekšava zašiljene i uglaste delove  lica.

Izbegavajte kratke frizure kod kojih je najveća dužina na vrhu glave, naročito ako nemate šiške. Lice će vam izgledati deblje, kao i frizure kod kojih nema kose u predelu vrata ili brade.

Nadamo se da smo vam približili ovu  povezanost šišanja i oblika lica. Tehnike šišanja podela – drugi deo(oblici lica) je drugi deo tekstova vezanih za šišanje kose. Očekujte još neki tekst na ovu temu.

U komentarima možete ostaviti neko od vaših iskustva  i pitanja, možda koji tip frizure bi baš za vaš oblik lica najviše odgovarao a niste sigurni. Naš tim frizera će vam rado odgovoriti i pomoći u odluci.